Nu puțini sunt cei care doresc un venit mai bun decât cel pe care îl pot obține de pe urma unui loc de muncă din România, așa că din ce în ce mai mulți românii se orientează către un loc de muncă în Marea Britanie. În acest caz, oamenii au două variante:

1. Să meargă pe cont propriu
2. Să apeleze la o agenție de plasare a forței de muncă în străinătate

1. Informații pentru cei care aleg să meargă la muncă în Marea Britanie pe cont propriu

Fie că ai pe cineva acolo care ți-a promis un job, fie că ai aplicat la un job pe internet, fie că mergi pur și simplu în căutarea unul loc de muncă, trebuie să treci prin aceași pași:

a. Rezervă un loc în care să stai cu chirie cu aproximativ două zile înainte să ajungi acolo

O listă cu webiste-uri cu ajutorul cărora poți obține un loc de cazare poate fi accesată aici. Prețurile pentru cazare în Marea Britanie sunt mari, iar pentru ca ei să aibă siguranța că vei putea achita cazarea până găsești un loc de muncă cer de cele mai multe ori câteva luni în avans plus o garanție. Prețurile diferă de la caz la caz, însă este o cheltuială destul de ridicată pentru buzunarul unui român care merge pentru muncă, și nu disctracție.

Luați în calcul următoarele mențiuni:
– agentul imobiliar / proprietarul trebuie să elibereze un document care să confirme faptul că locul respectiv reprezintă domiciliul tău în Marea Britanie (proof of address);
– majoritatea locurilor de cazare se obțin pe baza unui contract de muncă și a unei verificări a istoricului bancar al clientului (credit check), ceea ce face cazarea în Marea Britanie greu de obținut.

b. Obținerea unui loc de muncă

În această etapă se presupune faptul că ești cazat într-un loc pe care îl poți justifica cu documente. De aici mai departe trebuie să faci următoarele lucruri:
– Să mergi la agenții de recrutare pentru a obține un loc de muncă temporar
– Să aplici pentru deschiderea unui cont bancar
– Să aplici pentru Numărul Unic de Asigurare (NINo)

Este posibil să întâmpini dificultăți în ceea ce privește procesul de angașare din cazua faptului că la momentul acesta nu deții Numărul Unic de Asigurare.

c. Actele și contractul permanent

Odată ce documentele necesare au fost eliberate, poți opta pentru un loc de muncă permanent.

2. Informații pentru cei care aleg să apeleze la o agenție de plasare a forței de muncă în străinătate

Agențiile de plasare a forței de muncă reprezintă o muchie cu două tăișuri, asta pentru că pe de-o parte îți pot simplifica considerabil procesul de integrare pe piața muncii în Marea Britanie, însă pe de altă parte poți intra în legătură cu agenții care escrochează. Mai multe informații despre cum să eviți să fi escrocat găsești aici.

One thought on “Despre munca în Marea Britanie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *